Liardet Street Overpass

Completed

2006

Location

New Plymouth

Studio

New Plymouth

This urban design project occupies a wedge of land tightly constrained by roads, rail, walkways, and a carpark.  A hill was created to contain and conceal the railway whilst providing a safe passage for pedestrians over the railway line. The link is completed by a ramped path and stairway to the existing Coastal walkway some 4.5m below. NZIA Award judges noted, “Through sound urban design, and a synergy of circulation and landform, a simple infrastructure project has created a destination rather than simply a thoroughfare…It is a fine example of what is possible when a local council decides to go down a design-driven route.”

Awards
Ingenium Excellence Award, Highly Commended, 2007
NZIA Regional Architecture Award, 2009
NZIA National Architecture Award, 2010

Icons made by Freepik, Balraj Chana, Google from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0